Utelivskonger satset millioner i motvind
by Henrik Fresh
Med statlig tilskudd og Storebrand på laget, tok utelivsaktøren byOslo Group sats og pusset opp nye lokaler under pandemien.
- Det har vært knalltøft, men nå har det endelig snudd og vi tjener penger igjen, sier Kim Søyland.
Han er adm. direktør og medeier sammen med Jama Awaleh i utelivsselskapet ByOslo Group.
De driver kjente steder som Justisen, Nedre Løkka Cocktailbar, BA3 ved Solli plass og den intime cocktailbaren F6 på Frogner i hovedstaden.
Kræsjlandet med corona
Da pandemien stengte Norge ned, stupte inntektene til utelivskonsernet dramatisk etter flere år med god vekst. Året før coronaviruset dukket opp, omsatte gruppen for 158 millioner kroner og fikk et resultat før skatt på 9 millioner.
– Ved inngangen til 2020 hadde vi forhåndsbestillinger over 60 millioner kroner. Så kom pandemien, og den så vi ikke komme, sier Søyland.
Utestedene måtte stenge dørene, kostnader måtte kuttes og over 60 prosent av inntektene fra året før forduftet. Plussresultat ble snudd til underskudd på 12,2 millioner. Situasjonen var dramatisk.
I fjor konsernet de første lysglimtene. Inntektene økte med 14 millioner og man vippet over på plussiden igjen.
De vil nå fremstå som splitter nye etter at gårdeier Storebrand og ByOslo med støtte fra Innovasjon Norge, har investert 20 millioner kroner på en ekstrem forvandling av konferansesenteret.
Finansavisen møter Søyland og adm. direktør Ingrid Wik Pettersen, som også har hatt prosjektansvaret for Oslo Event Hub, blant stillaser, isolasjon, malingsspann og håndverkere som ferdigstiller eventlokalet.
– Vi er ikke i tvil om at vi vil få igjen for investeringen vi har lagt ned i dette prosjektet, sier Pettersen.
Hun forteller at forhåndsbestillingene til Oslo Event Hub tikker inn, og hun forventer en pangstart i det julebordsesongen starter når eventsenteret åpner.
Men lokalene er ikke bare laget for julebordselskaper. Målgruppen er bedrifter og organisasjoner som trenger eventlokaler for spesielle og teknisk krevende arrangementer.
Etter ombyggingen kan Oslo Event Hub ta imot 900 gjester samtidig og man kan holde forskjellige arrangementer for ulike kunder samtidig, uten at de forstyrrer hverandre.
Planene utelivskonsernet presenterte Innovasjon Norge, tente også Storebrand. Den statlige støtten var også medvirkende til at leiekontrakten for lokalene ble forlenget med syv år, og at gårdeier var villig til å investere mange millioner i en storstilt ombygging.
– Vi forventer å omsette for 30 millioner i året. Hvis alt klaffer kan vi nå 35 millioner kroner. Jeg er ikke i tvil om at Oslo Event Hub bli lønnsomt, sier Pettersen.
Med statelige midler i ryggen, reduserte også Oslo Event Hub risikoen betraktelig. Det gjorde det mulig å gi gass under coronaen, når det naturlige ville vært å bremse.
– Å starte et nytt prosjekt i en tid hvor man ikke vet hvor lenge pandemien varer, er ganske tøft. Støtten har i så måte vært veldig viktig for oss, sier Pettersen.
Fleksible lokaler
I motsetning til andre konferansetilbydere i Oslo sentrum, driver ikke Oslo Event Hub med overnatting. De som trenger hotellrom, finner det i alle himmelretninger rundt eventsenteret.
Lokalet strekker seg over flere etasjer og det er 13 meter fra gulvet til taket.
– Vi kan arrangere billanseringer innendørs. Seks biler kan kjøre inn i lokalet samtidig, sier Pettersen.
Det er også ideelt for børsnoterte selskaper å ha investordager og kvartalspresentasjoner her, eller messer for ulike bransjer i næringslivet.
– Vi kan direktesende alle arrangementene våre til folk som ikke er tilstede gjennom de tekniske løsningene vi tilbyr, sier Pettersen.
– Og vi forventer også å arrangere premierefester og etterfester for konserter og festivaler i Oslo, sier Søyland.
Fra TV til uteliv
Han havnet selv i utelivs- og eventbransjen etter at han jobbet for musikkanalen MTV i flere år. Etter to tøffe år og store investeringer, tror han på bedre tider.
– Hittil i år har det gått veldig bra. Fra februar har vi hatt full drift på alle stedene våre, sier Søyland.
De går alle i pluss og medgründeren av ByOslo Group forventer en omsetning på rundt 160 millioner kroner i år. Da inkluderer han tallene fra nattklubben IVY, som ikke er med i konsernregnskapet.
Source: ByOSLO Group tok sjanse under pandemien | Finansavisen